Roca y Agua Latinoamérica

Rots en Watertraining in Lima verbetert sociale en emotionele vaardigheden bij nieuwe deelnemers

Op 11-13 oktober 2023 werd in Lima, Peru, een 3-daagse basistraining van het Rots en Water-programma gehouden. De training vond plaats in het Colegio Santa María Marianistas, in het district Surco.

De training, geleid door programmamaker Freerk Ykema en co-trainer Rebeca Duarte, trok een divers publiek van deelnemers. Onder de aanwezigen waren psychologen, leraren en professionals van toonaangevende organisaties zoals SUCO, een internationale samenwerkingsorganisatie, de NGO Empresario por la Educación, het Centro de Diagnóstico y Orientación del Autismo “Abrazos de Cusco”, de Colegio Santa María Marianistas en de Colegio Markham, onder andere.

Het Abrazos-team is nauw betrokken geweest bij het trainingsproces met “Rots en Water”, met de actieve deelname van zeven van haar leden. Deze ervaring heeft het hele team de kans gegeven om hun kennis en vaardigheden aanzienlijk te versterken.

Willeke Browser, directeur van de organisatie, deelde haar indrukken over de impact van de training. Voor haar deelname was ze al enthousiast, maar tijdens de training groeide haar enthousiasme exponentieel. In haar eigen woorden: “Ik realiseerde me dat ik een belangrijke stap in mijn persoonlijke ontwikkeling aan het zetten was. Ik ontdekte nieuwe aspecten van mezelf die van groot nut zullen zijn bij het begeleiden van ons team en bij het ondersteunen van de ouders en kinderen waarmee we werken”.

Daarnaast benadrukte Willeke dat het team als geheel een voelbare transformatie heeft ondergaan. Het enthousiasme van alle leden is aanzienlijk gestegen en ze denken na over welke oefeningen in de training ze kunnen toepassen in hun werk met de kinderen. Deze evolutie is een weerspiegeling van de toewijding en motivatie die het “Roca y Agua” programma heeft geïntroduceerd in Abrazos de Cusco.

Het Abrazos Cusco team met Rebeca (co-trainer), Freerk (bedenker van Rots en Water) en Mark (programmavertegenwoordiger in Peru).

Rots en Water is een psychofysisch programma uit Nederland, ontworpen om sociale en communicatieve vaardigheden te verbeteren. Deze training biedt deelnemers een aantal waardevolle hulpmiddelen om positief sociaal gedrag aan te moedigen en tegelijkertijd onacceptabel gedrag in de samenleving te verminderen.

De belangrijkste doelstellingen van de basistraining zijn:

 • Fundamentele kennis bijbrengen over het Rots en Water programma.
 • Ontwikkel de vaardigheden die nodig zijn om een Rots en Watertrainer te worden.
 • Programmamiddelen effectief toepassen in praktijksituaties.

Deelnemers aan de training in Lima toonden zich enthousiast over het programma. “Ik vind het een zeer compleet en nuttig programma voor de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden,” zei een van de deelnemers. “Ik weet zeker dat het een grote hulp zal zijn in mijn werk als psycholoog,” voegde ze eraan toe.

De basistraining Rots en Water in Lima is de eerste stap naar certificering als internationale trainer van het programma. Degenen die de training met succes hebben afgerond, ontvingen een diploma dat hen accrediteert als Rots en Watertrainers op internationaal niveau.

Dit evenement in Lima weerspiegelt de groeiende belangstelling in Peru voor het Roca y Agua programma, dat noodzakelijke instrumenten biedt voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.


Belangrijke feiten over het wetenschappelijk onderzoek van het programma Rots en Water:

Hieronder delen we belangrijke gegevens over het belangrijkste wetenschappelijke onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het Rots en Water-programma.

Onderzoek Universiteit Utrecht (2016-2020)

Dit onderzoek, waaraan 1299 leerlingen deelnamen, concludeerde dat het Rots en Water-programma effectief is in het bevorderen van het welzijn en de veerkracht van kinderen. De studenten die aan het programma hebben deelgenomen, hebben het volgende ervaren:

 • Significante toename van zelfvertrouwen (85%).
 • Aanzienlijke afname van agressief gedrag (75%).
 • Aanzienlijke verbetering in sociale vaardigheden (70%).
 • Significante afname van het risico op pesten (60%).
 • Significante afname van risico op drugs- en alcoholgebruik (50%).

Onderzoek door de Universiteit Twente (2015)

Uit dit onderzoek, waaraan 360 leerlingen deelnamen, bleek dat het Rots en Water-programma effectief is in het verbeteren van de sociale vaardigheden van kinderen. De resultaten tonen aan:

 • Vermogen om effectief te communiceren (80%).
 • Vermogen om conflicten vreedzaam op te lossen (75%).
 • Het vermogen om positieve relaties op te bouwen en te onderhouden (70%).

Onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (2014)

Dit onderzoek, waaraan 240 leerlingen deelnamen, concludeerde dat het Rots en Water-programma effectief is in het verminderen van agressief gedrag bij kinderen:

 • Afname van de neiging om te vechten (80%).
 • Afname van de neiging om anderen te pesten (75%).
 • Afname van de neiging tot storend gedrag op school (70%).

Dit wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Roca y Agua een effectieve interventie is om het welzijn en de veerkracht van kinderen te bevorderen en hen te helpen positieve sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen die hun levenskwaliteit positief beïnvloeden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat individuele resultaten kunnen variëren afhankelijk van het kind en andere factoren, zoals het gezin en de schoolomgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
×

¡Bienvenidos!

¿Quieres saber más? ¡WhatsAppea con nosotros! Haz clic en el ícono.

×